Τι μας καθρεφτίζουν οι γιορτές

new-year-mood-2Το διάστημα αναμονής των Χριστουγέννων και της νέας χρονιάς είναι συχνά έντονα συναισθηματικά φορτισμένο. Βγαίνοντας από τη συνηθισμένη ρώτα της καθημερινότητας, οι μέρες των γιορτών μάς φέρνουν σε επαφή με τις βαθύτερες ανάγκες μας, τις εσωτερικές σκέψεις και ανησυχίες, τις προσδοκίες μας, αλλά και τους φόβους μας για τη ζωή που μέχρι στιγμής ζούμε.

Όσα έχουμε και όσα λείπουν

Οι γιορτές καθρεφτίζουν πολύ καθαρά όσα έχουμε, αλλά και όσα μας λείπουν. Εάν είμαστε ευχαριστημένοι από τον τρόπο που έχουμε δομήσει τη ζωή μας με τους ανθρώπους που μας περιβάλλουν, την εργασία μας και την καθημερινότητα, οι διακοπές είναι μια ευκαιρία να απολαύσουμε ακόμα περισσότερο ελεύθερο χρόνο με όσους αγαπάμε, να δώσουμε αξία στους σημαντικούς ανθρώπους γύρω μας, να νιώσουμε ευγνωμοσύνη για τα όμορφα της ζωής, να προσφέρουμε και να δεχτούμε εγκάρδια δώρα χαράς.

sad-christmas-2-640x427Ταυτόχρονα, όμως, οι οικογενειακές γιορτές φωτίζουν ακόμα περισσότερο τις προσωπικές μας εντάσεις και συγκρούσεις που δεν έχουμε διαχειριστεί επαρκώς το προηγούμενο διάστημα, αλλά και αναμνήσεις από αγαπημένα μας πρόσωπα που λείπουν συνδέοντάς μας νοσταλγικά με παλιότερες ευτυχισμένες στιγμές, όπου νιώθαμε πλήρεις και ευγνώμονες.

 Κάθε τέλος μια αρχή

Η χρονιά που εκπνέει μας βάζει ασυνείδητα στη διαδικασία απολογισμού των σημαντικών γεγονότων που συνέβησαν, της πορείας της ζωής μας και του επιθυμητού στόχου που θέτουμε για το επόμενο έτος. Όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση μεταξύ της βαθύτερης επιθυμίας μας για το μέλλον και της τωρινής μας κατάστασης, τόσο εντονότερα βιώνουμε το χάσμα αυτό.

 Γιορτάζουμε το ίδιο και μέσα μας;

santa-660Την ίδια στιγμή το εορταστικό κλίμα των ημερών που μας θέλει να είμαστε χαρούμενοι, αγαπημένοι και σε αρμονία με τον εαυτό μας και τους γύρω μας, περνώντας ιδανικές διακοπές, εντείνει ακόμα περισσότερο την ψυχολογική πίεση που νιώθουμε ειδικά όταν το γιορτινό πνεύμα δεν συμβαδίζει και τόσο με την εσωτερική μας διάθεση.

Πολλοί από εμάς αντίθετα, επενδύουμε τόσο υπερβολικά στην παραμυθένια διάσταση των γιορτών, που μας επιτρέπει να αποδράσουμε από την καθημερινότητα και να ζήσουμε επιτέλους όσα δεν συνηθίζουμε μέσα στη ρουτίνα, που το τέλος τους μας βυθίζει σε μια βαθιά μελαγχολία και απογοήτευση.

Τα δώρα που μας αξίζουν

Όπως και να έχει αξίζει να χαλαρώνουμε τις προσωπικές μας προσδοκίες τόσο για τις ημέρες των γιορτών, όσο και για τη νέα χρονιά που έρχεται, να εστιάζουμε περισσότερο στην κάθε στιγμή που συμβαίνει κάτι όμορφο, στο εδώ και τώρα, να συνεχίζουμε να δημιουργούμε και να τολμάμε να πραγματοποιούμε μικρές στιγμές ευτυχίας μέσα στην καθημερινότητα, να χαιρόμαστε με όσα καταφέρνουμε μέχρι στιγμής και να νιώθουμε συμφιλιωμένοι με τον εαυτό μας και τις επιλογές μας.shutterstock_87763909.limghandler

Ομορφαίνοντας τον χώρο που ζούμε με στολίδια, φωτάκια και δώρα, ας κάνουμε μια συμβολική αρχή να φωτίσουμε την ψυχή και το πνεύμα μας, ζεσταίνοντάς μας γλυκά με όσα δώρα μας αξίζουν και σίγουρα μας αξίζουν πολλά!

_________________________________________________

Αρθρογραφεί η Έλενα Καβροχωριανού

Δημοσιεύτηκε στο flowmagazine.gr 4/1/2016