Ψυχόδραμα

dance of the butterflies

Τί είναι το ψυχόδραμα;
Το ψυχόδραμα είναι μια βιωματική μέθοδος ανάπτυξης της προσωπικότητας. Είναι η δράση της ψυχής, ένας τρόπος αντιμετώπισης της ζωής με δημιουργικότητα και αυθορμητισμό. 
Συνδυάζοντας την έκφραση της σκέψης και των συναισθημάτων με τη δράση του σώματος, το ψυχόδραμα διευσδύει σε βάθος στην πραγματικότητα όπως την βιώνει ο καθένας.
Σε μαθαίνει να «νιώθεις τα χρώματα» και «να βλέπεις τις μυρωδιές», αναπτύσσοντας και διευρύνοντας την προσωπικότητα και τους ρόλους που παίζεις στην καθημερινή σου ζωή, βοηθώντας σε να βελτιώσεις τόσο τη δική σου ζωή, αλλά και τη ζωή των σημαντικών ανθρώπων γύρω σου.

Ψυχοδραματική φιλοσοφία:happy
Όπως κάθε άνθρωπος, έτσι κι εσύ έχεις μέσα του απέραντη δημιουργικότητα, ζωντάνια και ομορφιά. Είσαι μοναδικός και ανεπανάληπτος.
Αξίζεις να ονειρεύεσαι, να δημιουργείς, να νιώθεις ο εαυτός σου και να έρχεσαι σε επαφή με ότι είναι ζωή αυτή τη στιγμή που συμβαίνει να υπάρχεις, εδώ και τώρα.
Around SummerΣε κάθε άνθρωπο αξίζει να έχει αυθεντικές και αληθινές σχέσεις με τους γύρω του, τη φύση και όλο το σύμπαν και μόνο ο ίδιος έχει τη δύναμη να βρει την αρμονία μέσα στον εαυτό του, ώστε να υπάρχει και να συνυπάρχει σε όλες τις καταστάσεις της ζωής.
Εσύ είσαι ο πρωταγωνιστής της ζωής σου και μπορείς να γράψεις και να ξαναγράψεις το σενάριό σου.

Ρίζες του ψυχοδράματοςjacob_moreno

Το ψυχόδραμα βασίζεται στη φιλοσοφία και τις μεθόδους του ψυχιάτρου και πρωτεργάτη της ομαδικής ψυχοθεραπείας Jacob L. Moreno (1889- 1974) στις αρχές του 20ου αιώνα, ο οποίος συνέλαβε την ιδέα της αναπαράστασης βιωμάτων στη σκηνή και ανακάλυψε πρώτος τις τεχνικές του «παιχνιδιού ρόλων» (role playing) και τη θεραπευτική τους αξία.

Εμπλουτισμένο με πρόσθετες τεχνικές και μεθόδους, το ψυχόδραμα σήμερα διδάσκεται σαν μέθοδος ομαδικής ψυχοθεραπείας, και εφαρμόζεται σε διάφορους τομείς (εκπαίδευση, ψυχοθεραπεία, εργασία) σε πολλές χώρες του κόσμου.

Τί γίνεται σε μια ομάδα ψυχοδράματος:

ομαδαΣε μια συνάντηση ψυχοδράματος, τα άτομα, αρχικά άγνωστα μεταξύ τους, αρχίζουν να γνωρίζονται καλύτερα, να δένονται και να αγγίζουν ολοένα και περισσότερο τα θέματα που τους απασχολούν στην καθημερινότητά τους μέσα σε ένα κλίμα συνεργασίας, ασφάλειας, εμπιστοσύνης και αλληλοστήριξης.
Ένα άτομο κάθε φορά, ο οποίος εκφράζει και τη δυναμική της ομάδας την εκάστοτε στιγμή, γίνεται ο πρωταγωνιστής της ομάδας. Με σεβασμό στο ρυθμό και την προσωπικότητά του ο συντονιστής τον ακολουθεί στην εκδραμάτιση επί σκηνής της πραγματικότητας, όπως εκείνος τη βιώνει, ώστε ανακαλύπτει καινούριες πτυχές της προσωπικότητάς του, μπαίνει στη θέση άλλων σημαντικών ανθρώπων της ζωής του, βλέπει τα πράγματα από διαφορετική σκοπιά, αποκτά επίγνωση και βρίσκει μέσα του τις απαντήσεις, δίνοντας αξία στον εαυτό του και την ίδια τη ζωή.
Τα άλλα μέλη της ομάδας συμμετέχουν και στηρίζουν τον πρωταγωνιστή στο δράμα του, μοιράζονται μαζί του όσα βίωσαν και οι ίδιοι και εκφράζουν τις δικές τους προσωπικές εμπειρίες, φτιάχνοντας μια ομαδική αγκαλιά με τον συντονιστή συνοδοιπόρο σε αυτό το ταξίδι αναζήτησης.

Ψυχόδραμα για όλους;flower_h_633_451
Το ψυχόδραμα απευθύνεται σε όλα τα άτομα, διαφόρων ηλικιών, εμπειριών ζωής, και κουλτούρας. Αφορά όλους, όσοι θέλουν να ανοίξουν ακόμα περισσότερο προς τη ζωή, να διευρύνουν τους ορίζοντες της αντίληψης, της αίσθησης και των συναισθημάτων τους και να σχετίζονται αρμονικά με τον εαυτό τους & τους άλλους.


Εισαγωγικά Εργαστήρια Γνωριμίας με το ΨΥΧΟΔΡΑΜΑ

διοργανώνονται καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους, είτε ως αυτοτελή μηνιαία εργαστήρια, είτε ως συναντήσεις γνωριμίας σε πρωινό χρόνο!

Απευθύνονται σε όσους επιθυμούν να γνωρίσουν από την αρχή αυτή τη μέθοδο με τη δυνατότητα να ενταχθούν σε σταθερές βιωματικές ομάδες σε απογευματινό ή πρωινό χρόνο και προγράμματα εκπαίδευσης ή και για όσους επιθυμούν να κρατήσουν μια σύνδεση με το ψυχόδραμα, το μοίρασμα, την προσωπική δουλειά και την ομαδική διαδικασία!

Περισσότερες πληροφορίες & εγγραφές εδώ..


Διαβάστε επίσης:

άρθρο1 αρθρο2

άρθρο3

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.